9 Feb 2024
Les cartes d'Eléonore
Las cartas de Eléonore

Però, què és aquest conjunt de cartes escrites a mà, plenes d'errors ortogràfics i totes adornades amb sels de cera i les seves cintes de seda de colors? Quin tresor tenim aquí? Imagineu-vos, senyores i senyors, una col·lecció de 43 cartes escrites a mà, res menys que això! I no són qualsevol carta, ja que aquestes són les correspondències adreçades al seu pare per part d'una figura de la alta noblesa francesa del nord de França, la Maréchale d'Hocquincourt ella mateixa!

Qui era exactament aquesta Maréchale d'Hocquincourt? Bé, amics meus, deixeu-me presentar-vos Éléonore d'Estampes de Valençay, una dona amb un destí tan fascinant com tumultuós. Filla de Jacques d'Estampes, senyor de Valençay i Happlaincourt, governador de Calais, es va casar al 1628 amb Charles de Monchy, marquès d'Hocquincourt, mariscal de França i governador general de Péronne, Montdidier i Roye. Aquí teniu un matrimoni característic de les grans unions d'aquella època, que tradicionalment vinculaven dues grans famílies aristocràtiques amb interessos convergents.

Aquestes cartes adreçades al seu pare per part d'Éléonore, abans i després del seu casament, ens conviden a coneixer el seu món durant gairebé vint anys. Descobrim a una jove plena d'innocència i d'obediència infantil, resident a Boran-sur-Oise. Després, al llarg de les missives, veiem com Éléonore creix i aborda temes més seriosos, especialment quan resideix a Plainville o París. Parla dels rumors polítics que sent, dels moviments de tropes que observa, de les visites que rep, dels conflictes amb el seu marit que abusa de la seva dot (quin horror!)... Ah, les alegries del matrimoni!

Però Éléonore no es limita a difondre rumors polítics al seu pare o a parlar de les seves dificultats matrimonials, no! També transmet al patriarca notícies sobre la seva família, especialment les dones que la componien. La seva mare Louise Blondel de Joigny, la seva "mare de vida" (una denominació que probablement es refereixi a la seva nodrissa), la seva germana Charlotte, monja i després abadessa, la seva tieta o amigues de la família, etc. I també li informa sobre qüestions que podrien ser-li útils en la gestió dels seus assumptes. Es nota la importància del paper que juga a la seva família. I, casada o no, és invariablement amb el seu cognom de soltera ("E. d'Estampes") amb el qual signa les seves cartes al seu pare, que les anota a mesura que les rep, indicant després del seu casament el seu nom de casada: "La meva filla d'Hocquincourt". Només per estar segur de no confundir-se…

Ho podem dir: la vida d'Éléonore no va ser un riu llarg i tranquil. Va ser mare de vuit fills, entre els quals... set nois! Varios dels quals van seguir les passes del seu pare i del seu avi en la carrera militar. I, imagineu-vos que un bon dia el seu marit va decidir (per agradar a altres dones, es diu) trair la cort del rei de França i unir-se als espanyols el 1655... Res menys! Va acabar perdent la vida el 1658 durant la defensa de Dunkerque pels espanyols, que tenien la ciutat en el seu poder en aquell moment. Vídua, Éléonore també va tenir la desgràcia de veure morir dos dels seus fills en operacions militars, el 1665 i el 1675. Però no va perdre el coratge i va llançar una acció legal el 1667 contra les cases de Nesle i Montcavrel, per reclamar una suma que li devien. El Parlament gairebé immediatament va dictar sentència a la seva favor, però el procediment sembla que es va reactivar després de la seva mort el 1679... Una autèntica saga!

Però tornem a les nostres cartes. No només constitueixen un testimoni valuós de la vida familiar i del paper social de les dones de l'alta noblesa francesa, sinó que també són maques de llegir i... de veure! Els segells de cera, els testimonis de seda de colors, el maneig de la llengua francesa, el formalisme amb què estan impregnades i l'encant de les fórmules que l’Éléonore utilitza per expressar els seus sentiments... tot hi és per submergir-nos en l'ambient de l'època. I l'ortografia d'aquestes missives, pràcticament inexistent, no reflecteix cap negligència per part de l’Éléonore, sinó més aviat la seva manca de formació acadèmica. Això encara era així en la seva època per moltes dones, independentment del seu rang i condició. Això només fa que aquestes línies escrites al seu pare en la més gran ignorància de les regles "aurtaugràfiques" (el que no deixa de suscitar l’enfadament del seu pare) siguin encara més commovedores.

En conclusió, estimades lectores i estimats lectors, aquesta col·lecció de cartes de la Maréchale d'Hocquincourt és un autèntic tresor històric. Ens permeten endinsar-nos en la intimitat d'una família de grans senyors de la guerra francesos del segle XVII i destapar algunes realitats de la vida de les dones dins de la noblesa d'espasa d'aquella època. Si us agrada llançar-vos de cap en documents que us transporten diversos segles enrere, amb el risc d'haver de fer un esforç per tornar, Éléonore d'Estampes de Valençay us està esperant... No dubteu a escriure-li, farem arribar el missatge!
publicat per  Cecilie a  11:55 | Noticia sencera | comentaris [0]23 Ago 2023
Intel·ligència Artificial i Llibres Antics


Estimades lectoras y estimats lectors, el silenci d'aquest bloc ha durat massa temps!

Des de la darrera vegada que parlem, ha corregut molta aigua sota el pont (tot i l'actual sequera a Europa). Sí, els dies dramàtics de confinament sanitari han quedat enrere, i L'amor als llibres en temps de Covid-19, una secció d'aquest bloc dissenyada per fer el meu aïllament (i el seu) menys dolorós, ja és un vell record. Però també hi ha el frenesí sense par del món modern, que substitueix ràpidament una angoixa per una altra i que, després d'haver fet sonar la campana als quatre punts cardinals, ja ha passat a moltes altres coses.

"Tempus fugit". Un es pregunta si és el temps el que fuig, o si no som més aviat nosaltres.

Mentre parlo, és l'anomenada "Intel·ligència Artificial" (IA) la que està d'actualitat. La més famosa, el nom de la qual lleugerament robòtic sembla témer-se que arribi a ser tan immortal com el de Plató, Shakespeare o Einstein, acaba de ser declarada persona non grata a Itàlia, després d'haver estat prohibida a quatre països ben coneguts pel seu incomparable paper de Sospitosos Habituals a la política internacional: China, Corea del Nord, Iran i Rússia. Cal reconèixer a Itàlia la seva valentia, ratlla en la temeritat, en unir-se a una companyia semblant. Però no és l'única preocupada per l'avenç de la intel·ligència artificial a les nostres democràcies. Gairebé alhora, alguns multimilionaris coneguts i menys coneguts acaben de signar una petició en què demanen una "suspensió temporal" dels avenços de la intel·ligència artificial, perquè considera que amenaçaria l'equilibri del món. Sembla mentida que aquests senyors hagin pogut participar a l'allau de tecnologies que han revolucionat les nostres vides (i no sempre per millor) en els darrers trenta anys.

Aquest bloc no pretén ser un fòrum militant, i espero que aquells de vosaltres que tinguin una percepció diferent del que dic al paràgraf anterior em perdonin per no poder ser el seu paladí en aquest tema. Afortunadament, el meu propòsit no és polemitzar: més aviat volia abordar una qüestió sobre la qual tinc una mica més d'experiència: la del lloc de la intel·ligència artificial al nostre món de bibliòfils.

La història de la ciència bibliogràfica és la d'una florida lent, que ha permès passar d'una llista gairebé indiscriminada de llibres a l'elaboració de repertoris extremadament ben documentats que cobreixen, de manera més o menys específica, mil aspectes dels llibres antics i rars . Autors, temes, llocs i dates d'impressió, tallers d'impressió, tiratges i papers, il·lustradors, traductors, enquadernacions, procedències, etc. La llista és llarga, tan vast és l'univers del llibre imprès des de l'origen.

Per exemple, coneix el National Union Catalogue? Es tracta d'un extraordinari projecte editorial que recull tots els llibres impresos abans del 1956 que es troben a les biblioteques de conservació públiques i universitàries dels Estats Units. Recordo quan el consultàvem a la llibreria utilitzant un voluminós i prehistòric lector de microfitxes que reproduïa íntegrament els set-cents cinquanta-quatre volums en foli de l'edició impresa.

La tecnologia de la informació ha suposat una contribució inestimable a aquest esforç benedictí per classificar els llibres. Avui, gràcies al desenvolupament d'Internet, no només podem consultar molts catàlegs col·lectius nacionals, que ofereixen una perspectiva més àmplia que el National Union Catalogue, sinó que sovint podem cercar en el contingut dels llibres. I ara l'arribada de la intel·ligència artificial està ampliant exponencialment les possibilitats de la informàtica, aportant avenços molt significatius a aquestes eines de cerca.

En efecte, el reconeixement de caràcters, la detecció de patrons lingüístics complexos i el remenat de quantitats gegantines d'informació ara permeten fer descobriments sensacionals que haurien estat impossibles fa només uns anys.

Fa dos mesos es va anunciar que una obra de teatre manuscrita i anònima conservada a la Biblioteca Nacional de Madrid s'atribuïa al gran dramaturg espanyol Lope de Vega. Aquest resultat es va obtenir amb l'ajuda de diverses eines d'intel·ligència artificial, que van ser capaces de desxifrar el manuscrit i comparar-lo amb la base de dades de models lingüístics.

Al meu humil nivell, només em puc congratular que el coneixement dels llibres antics i rars adquireixi noves dimensions que obrin noves portes. Què hi poden retreure els detractors de la intel·ligència artificial? Per part meva, em fa molta pena pensar que amb les nostres eines bibliogràfiques convencionals aquest manuscrit de Lope de Vega seguiria dormint, ignorat per tots, en el fons d'un traster.

Tinc una petita anècdota personal sobre aquest tema.

Fa uns quants mesos, el Syndicat de la Librairie Ancienne et Moderne em va honrar amb un "retrat de llibreter". Em van convidar a descriure la meva trajectòria professional i les meves aspiracions a l'apassionant món de les llibreries de llibres rars, així que vaig dedicar el primer paràgraf a evocar la meva vida amb els llibres antics "des de la infància".

Els llibres antics formen part de la meva vida des de la infància. Tot i que els meus pares van fundar inicialment una llibreria a París el 1969, poc després van decidir dirigir-la des de casa, cosa que va omplir les nostres successives cases (els meus pares es van mudar diverses vegades) d'enquadernacions antigues, fulletons, lligalls de documents i manuscrits de tota mena. Això no em va convertir en bibliòfil en pantalons curts, ja que primer vaig ser lector i la meva curiositat pels llibres antics no es va despertar fins a l'edat adulta, però la seva presència silenciosa al meu costat des d'una edat primerenca va tenir l'efecte d'establir una mena de familiaritat natural entre nosaltres. Continuar la meva vida entre llibres no va ser ni una elecció ni una vocació, sinó més aviat el que jo anomenaria “una manera de ser”.

Què té a veure amb la intel·ligència artificial? Doncs aquí ho tenen:

Fa poc, Google em va avisar que una obra antiga conservada a la Bibliothèque Municipale de Lió apareixia associada al meu nom als registres de Google Books. Com saben, aquesta poderosa empresa s'ha compromès a digitalitzar un gran nombre de llibres conservats a col·leccions públiques de tot el món, posant-ne el contingut a disposició del públic. Gràcies a una tecnologia molt avançada de reconeixement de caràcters, també és capaç dindexar el contingut daquests llibres, i fins i tot les inscripcions manuscrites que contenen.

La foto que es mostra a continuació va ser treta de Google Books, que va detectar la meva firma en una de les guardes d'aquest llibre. Va endevinar la intel·ligència artificial de Google Books que jo era un nen quan vaig escriure el meu nom a llapis en aquest llibre antic? Té imaginació? Em pot veure? Assegut a terra, traient la llengua i escrivint el meu nom en un llibre antic que havia "agafat prestat" als meus pares (sacrilegi!), un llibre antic que els meus pares vendrien més tard, ignorants de la meva malifeta, a la Bibliothèque Municipale de Lió. El seu conservador de llavors, el Sr. Parguez, era un dels seus clients més fidels... La intel·ligència artificial pot explicar una història així? No puc evitar dubtar-ho.
El que els puc dir sense dubtar-ho un sol segon, en qualsevol cas, (parafrasejant Guillaumet rescatat dels Andes, per als que hagin llegit Saint-Ex), és que l'emoció que vaig sentir en descobrir aquestes línies matusserament escrites. .. cap màquina podrà sentir-la mai.

I no puc evitar somriure en pensar que als meus cinquanta-dos anys, després de més de trenta en el comerç del llibre i milers de llibres rars els camins dels quals han passat per les meves mans, Google Books només m'associa amb un sol llibre antic. aquell en què vaig escriure el meu nom quan tenia cinc anys! Quina ironia...

I vostè? Què opina de la intel·ligència artificial i els llibres antics?

Uns enllaços:

Lope de Vega

El retrat de llibreter de l'SLAM

El llibre de la Biblioteca de Lió digitalitzat a Google Books
publicat per  Julien a  11:35 | Noticia sencera | comentaris [0]4 Jun 2020
Pot el llibre antic ser una inversió ?


Fa uns anys, un dels meus clients em va preguntar la meva opinió sobre el llibre antic com a inversió. Us adjunto uns extractes de la resposta que li vaig fer arribar en aquest moment:

La idea del llibre antic i rar vist com a inversió tendeix a dividir la comunitat dels llibreters professionals. La International League of Antiquarian Booksellers (ILAB) (a la qual som doblement afiliats, a través de les associacions espanyola i francesa) inclou en particular, des de fa uns anys, la recomanació pels seus socis de no incitar a considerar el llibre antic com una inversió o de no asimilar-lo a un producte financer. Semblant prudència es comprensible si es pensa en algunes aventures com Aristophil Malgrat això, la dimensió patrimonial, en tots els sentits de la paraula, del llibre antic semble evident i els compradors de llibres rars alimentan, en la seva inmensa majoria, l'esperança de que la seva ultima adquisició guanyará valor en el futur (o que, com a mínim, no perdrá valor).

Recordem unes idees preliminars:

  • En termes generals, el valor dels llibres antics tendía antiguament a incrementar-se amb el temps, lo que respondía a certa llogica si penseu que la raresa també tendeix a créixer amb el temps.

  • Fa uns vint anys, el mercat del llibre antic va començar a convertir-se en global, amb la revolució de l'internet que va posar a l'abast de tothom millons de llibres rars en tot el món.
    Quins efectes va produïr el desenvelopament de l'internet en el mercat del llibre antic? Son obviament multiples y l'objetiu d'aquesta petita visió general no es d'oferir un informe complet pero m'agradaria insistir en dues consequències importants: 1). L'accès al món virtual va proporcionar a tots uns coneixaments que fins aquest moment només estavan a l'abast d'un petit nombre d'erudits, de bibliotecaris professionals i de llibreters experimentats. 2). La redefinició de la idea de raresa amb la presa en compte de l'internet amb una nova eina indispensable per mesurar la disponibilitat de qualsevol títol y el seu preu. Abans la aparició de l'internet, res podia remplaçar l'experiència i fins i tot els llibreters més experimentats podian arrivar a tenir una visió incompleta del mercat.

  • Com tots els mercats (i també el mercat dels productes financers) el mercat del llibre antic està subjecte a conjunctures i modes que poden ser dificils de preveure. Tant és així que és impossible considerar-lo com una entitat unica amb moviments ordenats.

  • Avui dia, el mercat del llibre antic segueix perturbat per la revolució de l'internet. Per exemple alguns llibres rars es troben actualmente disponibles a la venda en varios exemplars, lo que impulsa generalment el seu preu a la baixa pero es tracta probablement d'un moviment temporal y després d'algun temps (pot ser deu anys més?) el preu d'aquests llibres pot ser que torni a pujar perquè els pocs exemplars actualment disponibles ya no es trobarán en el mercat en el mateix moment.

  • Malgrat la revolució de l'internet, alguns llibres extremadament rars i importants abastan encara preus elevats en subhastes i una ràpida ullada als catàlegs de llibreters i les fires de llibres rars, mostra que nombrosos llibres antics d'alt nivell segueixen abastant preus molt elevats.Què s'ha de pensar doncs del potencial actual dels llibres antics com a inversió?

La meva resposta és: si, alguns llibres antics poden ser una inversió que pot eventualment arribar a generar beneficis significatius després d'una o dos décades (deu o vint anys). Dit aixó, no és una inversió sense riscos. En aquesta perspectiva, valoraría el risc de perdre calers des de "moderat" fins a "relativament alt", segons varios factors: qui us assessora, sobre quin tema voleu coleccionar, etc.

Alguns consells:

  • No penseu solament como un inversor. Atribuïu un valor y sigueu preparats en pagar un preu per viure la vostra passió de bibliofilia. La idea hauria de ser de comprar llibres que valen el preu que els pagueu en el moment de la seva compra i de mantenir una política de compra ordenada que disminueixi el risc de veure el valor de la vostra inversió reduïr-se significativament en el futur. Obtenir un retorn de la vostra inversió hauria de ser la guinda del pastís, ¡no el pastís!

  • Sigueu selectius: Intenteu definir la perspectiva de la vostra colecció amb unes paraules, aleshores intenteu reduïr aquestes paraules a una combinació que pot arribar a convertir l'enfoc de la vostra collecció en únic y reconeixible pero sense quedar fora del vostre abast.

  • Agafeu el temps de crear i consolidar una relació personal amb un grapat de llibreters experimentats. Els professionals de ILAB són generalment extremadament fiables i experimentats i si voleu invertir el vostre temps i alguna cantitat de calers, hi trobareu probablement uns bons guies per ajudar-vos en el vostre projecte https://www.ilab.orgI vosaltres? Què opineu?
publicat per  Julien a  18:53 | Noticia sencera | comentaris [0]6 Mai 2020
Com vas arribar a ser un(a) bibliòfil(a)?


Entre els grans misteris de la creació, un és sovint oblidat en la cosmogonia clàssica: com arriba algú a ser un(a) bibliòfil(a)?

Tots recordem el primer llibre antic que vàrem comprar! En el meu cas va ser una memoria del segle XVIII en italià, la descripció d'una màquina agricola... un exemplar magnífic en gran paper blau enquadernat en la època en pergamí dorat... Tenia llavors divuit anys i havia nascut a una familia de llibreters, sempre rodejat de llibres antics.

Trenta anys més tard, millers i millers de llibres de tota mena van passar per les meves mans però la meva fascinació es queda intacte, tant pels llibres com per la història dels exemplars i dels seus anteriors poseidors.

Comparta el teu testimoni i contribueix a ensenyar al mon la diversitat increible del nostre món de bibliòfils!

I doncs... Com vas arribar a ser un(a) bibliòfil(a)?


publicat per  Julien a  19:07 | Noticia sencera | comentaris [0]25 Abr 2020
T'agrada ensenyar els teus llibres antics?


En mig d'aquest confinament la pregunta pot semblar una mica perversa! [}:)] Però si els teus llibres comencen a sentir-se agobiats, per què nos donar'ls-hi un passeig (virtual)?

Envia'ns una imatge del teu llibre preferit i la publicarem en el teu nom en aquest blog (ho pots fer tu mateix en el blog, si la teva imatge ja està en linia, incluïnt en el teu comentari el tag corresponent y url de la imatge).

Com ja saps, a nosaltres ens encanta mostrar els nostres lllibres i t'invitem a visitar la nostra vitrina de llibres antics que acabem de renovar aquest matí.

Esperem les teves imatges! Cuida't i fins aviat!
publicat per  Julien a  17:00 | Noticia sencera | comentaris [0]12 Abr 2020
Una caça d'ous de Pasqua per a bibliòfils


En aquesta situació de confinament total, la tradicional caça d'ous de Pasqua pot arribar a ser poc pràctica. Afortunadament, hi ha una llibreria oberta darrere d'aquesta pantalla! Us invitem a jugar amb nosaltres i trobar els ous de Pasqua disseminats en les nostres descripcions de llibres a la pàgina web de la llibreria Comellas.

Per entrar en la web de la llibreria, només has de fer clic en l'enllaç "Visitar la llibreria" situat en la part superior de la columna de la dreta d'aquest blog.

Hi han 99 ous de Pasqua com el que us ensenyem a continuació. El nostre lector, o lectora, que en trobi la major quantita abans del proper dimarts dia 14 d'abril a les 12h00 (hora de Barcelona), guanyarà una "cistella bibliofílica" amb una selecció de catàlegs impresos, un llibre de bibliografia escollit entre un llistat de títols disponibles, i un val de descompte del 25% vàlid durant 30 dies.Per participar només cal identificar-te o registrar-te a la nostra web i respondre a aquest blog amb la cantitat d'ous trobats (et demanarem eventualment els numeros de referència dels llibres on has trobat un ou de Pasqua). Atenció! Si el botó "Live Support" llueix el color verd, podràs obtenir 5 números de referència fent clic en el botó per començar una xerrada en directe amb nosaltres!Bona sort a tothom!
publicat per  Julien a  15:19 | Noticia sencera | comentaris [1]4 Abr 2020
Llegeixes els teus llibres antics?


Una pregunta profana que ens fan sovint, a nosaltres llibreters de llibres rars, és si els nostres clients "llegeixen els seus llibres antics?"...

Segons una idea encara bastant comú (i - s'ha de dir - alimentada des del segle 19 pels seus retrats dibuixats en la literatura), els bibliòfils serian com "fetitxistes de llibres" obsessionats per tot tipus de detalls sense sentit i pels quals la posessió representaria el gruix del seu interès pel llibre en general.

Com a llibreter crec que puc opinar al respecte (i la lectura de varios comentaris del nostre blog ens dona uns indicis de resposta) però abans de donar el meu testimoni... m'agradaria llegir la teva opinió! Així que em limitaré a escriure la primera linia de la meva resposta: "Si, els meus clients saben llegir!...".

Ara et toca a tu expressar-te!


Si ja estàs identificat, deixa el teu comentari fent clic aqui

Per identificar-te o crear un compte, sis us plau fes clic aqui
publicat per  Julien a  16:40 | Noticia sencera | comentaris [3]24 Mar 2020
Els teus llibres i tuAixí que... aqui estem, (casi) tots confinats a casa nostra per culpa d'aquest maleït virus...

Per a nosaltres bibliòfils, les (numeroses) hores que haurem de passar en parella, en familia o en soletat també son una bona ocasió per apropar-nos de nou als amics que ens acompanyen en silenci des de les prestatgeries de les nostres biblioteques: els llibres de la nostra col.lecció.

Per fomentar el diàleg entre bibliòfils confinats hem obert aquesta nova categoria del nostre blog: "L'Amor (dels llibres) en els temps de COVID-19".

Avui és la teva col.lecció de llibres qui té la paraula, mitjançant les respostes a 6 preguntes molt sentzilles.

La teva participació és essencial: sense tu, aquest projecte no té sentit!

- Quina és la teva temàtica?

- Quants titols?

- Data del més antic?

- Data del més recent?

- Quan es va iniciar la col.lecció?

- Quan va ser la ultima adició a la col.lecció?Si ja estàs identificat, deixa el teu comentari fent clic aqui

Per identificar-te o crear un compte, sis us plau fes clic aqui

Estem impacients de llegir-vos! Fins ara en linia!
publicat per  Julien a  00:06 | Noticia sencera | comentaris [5]

Pàgina 1 de 31 2 3


Visitar la llibreria

- -

Contactin's

BUSCAR
ENQUESTA
Quants llibres antics i rars té a la seva biblioteca?
Menys de 10
De 10 a 50
De 50 a 100
De 100 a 500
De 500 a 1000
Més de 1000
CATEGORIES
Retrats [ 2 ]  RSS ATOM
Sèries [ 0 ]  RSS ATOM
    Cabinet de curiosités  [ 1RSS ATOM
    Falta a WorldCat  [ 1RSS ATOM
    Grans impressors  [ 4RSS ATOM
Tresors i curiositats [ 54 ]  RSS ATOM


ARXIU NOTICIA

CONTADOR
Visitants    892871
Usuaris connectats 13